0546-631273 info@briskk.eu

Alternatieven voor het Therapeutisch Briskk Koebad

(minder prettig voor de koe)

De heupklem

De heupklem is de meest gebruikte methode bij melkveehouders om koeien in de benen te krijgen. De heupklem heeft als groot nadeel dat de spieren en vetweefsel rond de heupen van de koe broos worden – wat ook een nadelig effect heeft op de pH waarde van het vlees.

Bij het verkeerd aanbrengen van de heupklem (wat regelmatig gebeurt) of door er bruusk aan te trekken, kunnen de heupbotten van de koe afscheuren. Voor de koe betekent dat een gewisse dood. Met het Briskk Koebad willen we dat vermijden.

Heupklem voor de koe
Hijsband voor de koe

Hijsband (hijsdeken)

De hijsband wordt vaak in combinatie met de heupklem gebruikt. De hijsband wordt daarbij onder de voorhand van de koe geplaatst om de koe rechtstandig omhoog te tillen.

Dit is niet diervriendelijk omdat je nog altijd de heupklem gebruikt met alle risico’s (zie hierboven) en tevens de kans loopt dat de buikholte van de koe in elkaar wordt gedrukt, waardoor de koe ademhalingsproblemen kan krijgen.

Ambulance

De koeien ambulance is nog niet erg lang op de markt. Het voordeel van deze machine is de afwezigheid van een heupklem. Nadeel is echter dat de mat eerst om de koe gelegd moet worden, wat onbegonnen werk is als de koe op de grond ligt.

Ten opzichte van de rollator is de ambulance wendbaarder en staat steviger op de banden.

Ambulance voor de koe
Rollator voor de koe

Rollator

De koeien rollator is een idee van een groep studenten. Het nadeel van deze rollator is dat er nog steeds gebruik gemaakt wordt van de heupklem en hijsband.

Vanwege het mobiele karakter van de rollator, plus het lichte gewicht, is de kans op kantelen groot.

Koe lifter

De koe lifter is een diervriendelijke manier om een koe in de benen te krijgen. Het onder de koe krijgen van de deken is echter wel een probleem, omdat de koe vaak al op de grond ligt.

Hierdoor zou er kort de heupklem gebruikt kunnen worden – alhoewel je dat liever wilt vermijden. Een voordeel van de koe lifter is de mogelijkheid om er zwaardere koeien in te hangen. Bij de heupklem zou dat namelijk al snel voor drukpunt belasting zorgen.

Koelifter

Vertel mij meer

Waar ligt jouw interesse?

Wat jij wilt is waar het om gaat en wij zijn erg benieuwd wat dat is.

Blije-koeien-dankzij-het-Briskk-Koebad